nuffnang

Followers

Tuesday, March 12, 2013

Resepi : Agar-agar Milo Lapis Oreo

Saja nak kongsi resepi agar2 oreo ni..saya buat masa birthday firhan ari2..

BAHAN2:

  • 1 bungkus / 10g Jelly Powder (Serbuk Agar-Agar)
  • 750ml Air
  • 160g Gula ( sy hy guna 140g gula shj)
  • 1 tin (400g) Susu Cair 



  • 3/4 cup Serbuk Milo ( sy guna 1 cawan ). Milo. ni yang dibancuh dengan air sebab xnak bagi dia ketul2 nnt..


  • 1 bungkus (137g) Oreo Cookies ( sy guna perisa vanila ) - patah2kan tp biarkan sandwich 2 lapis


Oreo. tapi aku guna yang perisa vanila

Biskut Oreo yang dah dipatah-patahkan


 CARA2:

  1. Masak serbuk agar2 & air sehingga larut. Masukkan gula & masak sehingga gula larut. Masukkan susu, kacau sebati sehingga mendidih.
  2. Asingkan 2 cwn ke dlm periuk yg lain & campurkan milo sehingga sebati.
  3. Tuangkan 1 cwn campuran milo ke dlm acuan ( lain kali nak tuang 3/4 cwn campuran milo utk nampak seimbang antara lapisan milo atas dan bwh. Campuran milo yg kita panaskan utk elak mengeras tu akan susut sket isipadunya masa proses pemanasan.) . Panaskan campuran milo yg separuh lagi dgn api paling kecil supaya tidak membeku. Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan kesemua adunan putih tadi. Taburkan biskut oreo. Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan baki adunan milo tadi.
  4. Biarkan membeku di suhu bilik sebelum masukkan ke dlm petisejuk.


TIPS UNTUK MELAPIS:

a. Jangan tunggu sehingga lapisan membeku sepenuh nya sbb takut lapisan tidak melekat.
Jika membeku semua, guris2kan permukaan dgn garfu sebelum tuangkan lapisan seterus nya.
b. Pastikan adunan masih panas apabila menuang ke atas lapisan sebelum nya supaya ia melekat dgn baik.



Memang sedap..Firhan suka sgt sbb agar-agar kan lembut,lps2 dia sejuk,rs coklat n milo..tambah rasa oreo..sedap wa ckp sama lu..hehehhee

Ni la hasilnya....
Saya buat dalam bekas kecik2 sebab senang nk makan..
Lagi pun senang nak bagi kat jiran2..


Sebelum masuk dalam peti ais lagi

Baru Siap 


Ni yang baru kuor dari peti ais..siap untuk di makan..

Sekian...

No comments :

Post a Comment