nuffnang

Followers

Sunday, March 31, 2013

Resepi : Ketupat Sotong


Assalamualaikum..

Semalam buat ketupat sotong...TERBAIK...
Ni first time bt sendiri tau..
sebenarnya dh sebulan mengidam nak mkn ketupat sotong ni..
dulu masa muda2,nak mkn je order je kat ma,trus jadi..
sekarang....sob..sob..ma jauh...jadi kena la berdikari..
bt sendiri klu dh teringin sgt....tp...tetap tel ma jgk mintak resepi...hehehe
Alhamdulillah jadi jgk akhirnya....
Mengidam mengalahkan orang mengandung...hehehehe
rupa2nya,senang sgt nak btnya..tp nak beli kt luar rm3 seekor tu..MAHAL gla...


Bahan-bahan : 

Sotong (aku beli dalam 10ekor)



Santan (1 biji kelapa)


2 cwn Beras Pulut (diimport dr kelantan tau)
Halia (dimayangkan)
Gula Melaka ( 1 setengah keping,nak guna 2 keping pn blh tp tkt manis)
garam (secubit je)
Daun Pandan (3 helai)
Serai (1 batang)
Lidi pencungkil gigi

Cara-cara :

1. Basuh bersih beras pulut, lepas 2 rendam selama 1jam bersama dengan santan


2. Selepas sejam direndam nga santan, beras pulut jadi kembang, Bersihakn sotong,kepala jgn dibuang sebab nk guna nanti.Masukkan beras pulut dalam sotong. jangan padat sangat sbb nnt sotong akan mengecut..takut pecah plk..


3. Masukkan kepala sotong ke dalam badannya dan tekankan sedikit. Kemudian dicucuk dengan lidi bagi mengemaskannya. ni la hasilnya.


4. Susun dalam periuk bersama daun pandan. Tuangkan santan, halia, gula melaka, serai dan sedikit garam.. Masak sehingga agak pecah minyak. Guna api yang paling perlahan..kacau sekali sekala untuk mengelakkan santan berketul.


Dan.... inilah hasilnya.... TERBAIK dr LADANG...SEDAP hingga menjilat JARI.......


Yummy...yummy...SEDAP WA CAKAP SAMA LU......



No comments :

Post a Comment