Bahan bahan:
1 1/2 cawan air suam
2 sk yis mauripan
Secubit gula
4 cawan tepung gandum
1/4 sk garam
1/4 cawan olive oil
Sedikit olive oil (lumur)
Cara cara:
1. Campurkan gula ke dalam air suam dan masukkan yis. Kacau rata dan biarkan selama 5 minit tanpa dikacau lagi.
2. Ayak tepung ke dalam mangkuk. Masukkan garam. Buatkan satu lubangdi tengah-tengah tepung. Tuangkan olive oil ke dalamnya, diikuti dengan air yis tadi.
3. Ambil pisau dan dilalukan seolah memotong kek dari tepi ke tepi sehingga menjadi sebati.
4. Dengan menggunakan kedua-dua tangan, uli dan gulung doh sehingga tidak melekat di tangan.
5. Taburkan tepung gandum atas papan pencanai. Uli doh sehingga rata dengan meletakkan tangan di kedua dua tepi doh, dilipat ke tengah dan ditolak ke depan dengan kedua dua tangan.
6. Sapukan olive oil di mangkuk dan letakkan doh yang siap diuli di dalamnya. sapu lagi olive oil di serata permukaan atas doh.
7. Akhir sekali tutup dengan plastik wrap dan biarkan doh selama 30 minit. Keluatkan doh yang dah naik berkali ganda, tumbuk dan bahagi kepada 2 bahagian.
8. Sapukan dulang pizza dengan butter. Leperkan doh pizza dan dicucuk cucuk sedikit dengan garfu bagi mengeluarkan udara.
9. Boleh la di sapu dengan sos pizza dan letaklah apa-apa topping pizza yang disukai..
2. Ayak tepung ke dalam mangkuk. Masukkan garam. Buatkan satu lubangdi tengah-tengah tepung. Tuangkan olive oil ke dalamnya, diikuti dengan air yis tadi.
3. Ambil pisau dan dilalukan seolah memotong kek dari tepi ke tepi sehingga menjadi sebati.
4. Dengan menggunakan kedua-dua tangan, uli dan gulung doh sehingga tidak melekat di tangan.
5. Taburkan tepung gandum atas papan pencanai. Uli doh sehingga rata dengan meletakkan tangan di kedua dua tepi doh, dilipat ke tengah dan ditolak ke depan dengan kedua dua tangan.
6. Sapukan olive oil di mangkuk dan letakkan doh yang siap diuli di dalamnya. sapu lagi olive oil di serata permukaan atas doh.
7. Akhir sekali tutup dengan plastik wrap dan biarkan doh selama 30 minit. Keluatkan doh yang dah naik berkali ganda, tumbuk dan bahagi kepada 2 bahagian.
8. Sapukan dulang pizza dengan butter. Leperkan doh pizza dan dicucuk cucuk sedikit dengan garfu bagi mengeluarkan udara.
9. Boleh la di sapu dengan sos pizza dan letaklah apa-apa topping pizza yang disukai..
Ini la rupe sebelum di bakar..
Nyumy..nyumyy
Hasilnya..mmg lembut kulit pizza ni..SEDAP!!
Thanks k.azie sebab kongsi resepi..Kalau nak tengok detail resepi nya, boleh la tengok kat Azie.
No comments :
Post a Comment