Sumber : RAHEL
Bahan - bahan untuk Kek :
1. 100g Tepung gandum (Resepi asal Tepung Hongkong) *
2. 60g Tepung Jagung *
3. 1 sudu kecik Baking Powder *
4. 1 sudu besar Ovalette
5. 100g Gula Kastor
6. 6biji Telur (2biji Putih dibuang)
7. 75g Mentega cair
8. 50ml air sejuk (Air dari peti sejuk)
Cara :
1. Ayakkan dahulu bahan yang bertanda * ( Tepung gandum,tepung jagung & Baking Powder)
2. Mixkan semua bahan dia atas kecuali mentega cair.
3. Pukul sampai gebu baru masukkan mentega cair. Sebatikan.
4.Bakar dalam oven pada suhu 150'C selama 45 minit.
Bahan - bahan untuk Cream :
1. 250g Cream Cheese ( aku guna jenama Tatura jer)
2. 120g Susu pekat Manis
3. 50ml UHT Whipping Cream
Cara -Cara :
1. Mixkan semua bahan-bahan di atas hingga sebati. Adunan ini memang cair
Untuk hiasan :
1. 1 buku (250g) Cheddar cheese (diparut)
Cara Penyediaan :
1. Kek yang masak tadi disejukkan dulu
2. Kemudian bahagi 2 keping.
3. Tuangkan cream cheese di atas kepingan pertama.
4. Lapiskan dengan kek, tuang semua baki cream cheede tadi
5. Hiaskan parutan cheddar cheese di atas kek
6. Sejukkan dalam peti ais dulu baru makan.
Dan ini lah hasilnya...
saya bahagikan 4 bekas sebab senang nak bahagikan kepada adik beradik..hehehhe
Makan sejuk-sejuk sedap sangat..TERBAIK !!!
Nak Cuba buat gak , sana sini org dok cite kek ni hihi
ReplyDeleteCuba ler..klu peminat keju memang sedap sgt..dh la lembut..huh..bertambah lemak2 nnt..hehehhee
DeleteSalam.klu x letak ovalette blh x?
ReplyDeleteOvalette tu penggebu kek sponge tu..
DeleteSedap kek nie,rugi klau x try???
ReplyDeletekalau nak buat kek yang perasa coklat nak letak perasa coklat yang macam mana
ReplyDeletesaya tgok org meniaga tu letak dlm bekas plstik tu cmne lak ea..x kan bakar ngan bekas tu skali x ke cir bekas tu hihi..
ReplyDeleteNak tanya, kalau nak poskan. Tahan ke eh?
ReplyDeleteTerima kasih Puan Norfaezah sudi berkongsi kek keju meleleh ni. memang sedap lah sampai meleleh air liur saya.
ReplyDelete