nuffnang

Followers

Thursday, April 3, 2014

Resepi : Kari Daging


Resepi : Kari Daging

Bahan - bahan : 

1. 1 kg daging

2. 3 biji Ubi kentang

3. santan (Sebiji Kelapa)

4. 5 ulas bawang merah *

 5. 2 ulas bawang putih *

6. sedikit halia *

7. 1 paket kecik rempah kari daging babas

8. 1 batang daun kari

9. 2 ulas bawang merah mayang 

10. sedikit gula melaka

11. minyak untuk menumis


p/s : Bahan - bahan * perlu dikisar

Cara - Cara :

1. Bahan-bahan kisar perlulah dicampur dengan serbuk kari daging. 

2.Kemudian, panaskan minyak di kuali. Apabila minyak sudah panas, masukkan bawang merah mayang dan daun kari. Goreng hingga garing.

3. Sesudah garing bawang mayang itu, bolehlah dimasukkan campuran rempah kari dan bahan kisar tadi.

4. Kacau hingga naik minyak dengan api yang sederhana kecil. Biarkan bahan tumis itu benar-benar garing dan naik minyak. Baunya memang umphh!!

5. Kemudian, bolehlah dimasukkan sedikit air.

6. Masukkan daging dan gaul rata.
Biarkan hingga daging itu empuk dan lembut. Apabila kuah sudah mendidih, kecilkan sedikit api dan tutup periuk menggunakan tudung periuk. 

7. Setelah daging empuk, bolehlah dimasukkan santan. Kacau serata yang boleh. Jika mahukan kuah lebih, bolehlah ditambahkan sedikit air.

8. Kemudian, bolehlah dimasukkan kentang, garam, seketul ibu jari gula melaka dan secukup rasa maggi. Bolehlah ditutup periuk itu dan tunggu hingga cik kentang kita empuk dan lembut. Apabila kentang sudah empuk, rasalah tahap kemasinan yang anda inginkan. Sesudah itu bolehlah ditutupkan api dapur


Ini jelah rupa kari daging ku yang sedap itu..hahhahahaa


Tiba-tiba terasa lapar bila tengok gambar ni...huhuhu...

No comments :

Post a Comment