Bahan-Bahan
- 5 ekor ikan kerisi
- 4 btg bendi
- secekak daun kesom-agak2lah ya
- 1 btng bunga kantan-belah 2
- 2 btng serai- di ketuk
- 3/4 cawan air asam jawa (3 sb asam jawa, bancuh dngn 1/2 cwn air)
- Garam dan sedikit gula
- minyak utk menumis
Bahan Kisar
- 1 cawan cili kisar
- 1 inci kunyit hidup
- 1 inci halia
- 1 biji bawang besar
- 5 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 inci belacan, dibakar
- 1 sudu kecil lada hitam biji*(*di tumbuk kasar)
- Air secukupnya -dlm 4 cwn
Cara-Cara
- Ikan di siang, bersihkan, cuci dan toskan.
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga naik bau, masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak. Masa menumis guna api sederhana dan sentiasalah di kacau ya.
- Masukan air dlm 1 cwn dan biarkan mendidih.
- Bila mendidih, masukkan ikan dan jus asam jawa, gaul rata dan biar mendidih.
- Tambah bendi,bunga kantan dan daun kesum. Tambahkan air dlm 3 cawan lagi. Kepekatan dan kecairan kuah ikut selera masing2 ya.
- Biarkan mendidih lagi. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Biar masak dengan api sederhana. Rasa dan jika ok boleh matikan api, angkat dan hidangkan bersama nasi putih.
Asam Pedas |
Sedap dimakan dengan sambal kuini |
Ikan Goreng |
Sayur Goreng |
kak, sedap nye.. nyum2.. Y__Y
ReplyDeletenyumy2...hehehe..
Delete