First time aku masak lamb chop ni..Tapi alhamdulillah,jadi jugak..
Senang je rupenya nak masak..
Cume kena perap daging ni awal sehari sebelum kte nak bakar..
Buat kuah lada hitam paling senang dalam dunia...hahahaha
Sos Lada Hitam
Bahan - bahannya :
1. Cream of Mushroom jenama Campbell's
2. Sos lada hitam
3.Serbuk Lada Hitam
4. Cendawan Butang (Potong nipis2)
Cara - caranya :
1. Masukkan Cream of Mushroom dalam periuk.
2. Campur dengan sos lada hitam. Letak mengikut kepedasan yang kita nak
3. Hidupkan api.kacau sampai sebati. (guna api yang perlahan sebab takut hangit)
4. Masukkan cendawan, serbuk lada hitam.Kena kacau je sebab kuah ni pekat.
5. Agak2 mendidih.boleh la angkat dan dihidangka..
Senang kan...Masak orang malas..hehehehe
Tarrraaaa.....Ni la hasilnya...
Bahan - bahannya :
1. Daging Lambchop ramly (Satu plastik ni de 5 or 6 keping daging )
2. Sos bbq (Secukup rasa)
3. Kicap
4. Sos Tiram
5. Daun kering rosermary
6. 4 sudu besar madu
9. 3sudu besar minyak masak
Bahan-bahan ni xde sukatan sangat sebab aku main campak jer..
Gaul semua bahan diatas,rasa la sesedap kte n perap dalam peti ais satu malam.
Esok nya boleh ler grill kan.
Ni ler hasilnya..Sedap...
Sayur-sayuran
Bahan - bahannya :
1. Brokoli Hijau
2. Bunga kobis
3.Carrot
4.Tomato
Cara - cara :
1. Potong semua ikut kesesuaian n kemahuaan masing2.... hahahahaha
2. Didihkan air. Lepas air dah mendidih,celup kan sayur sayur nya kecuali tomato..
3. Celup sekejap je sebab takut nnt xfresh..
Ni la hasilnya...
Biarkan selama setengah jam.Lepas tu bilas nga air biasa,lps2 baru boleh perap.Klu xnak guna tepung gandum,boleh jugak guna lemon.
No comments :
Post a Comment