nuffnang

Followers

Sunday, November 17, 2013

Resepi : Mee Laksa Pangkor

Seperti dijanjikan..Nak kongsi resepi  Mee Laksa Pangkor yang aku pernah makan sebelum ni..
Sedap,simple.
Nak buat ni kena de mee khas dia dulu
aku kirim kat sue jer..sue ni budak ofis aku..
dia la perkenalkan mee laksa ni kat kami semua.


Ni la mee nya.. Jauh tau order..dari sitiawan... satu paket rm16.50..banyak ikat dalam ni..
Mee ni jugak boleh digoreng..Rasa macam mee biasa..


Bahan -Bahan Mee : 

1. 1 ikat mee laksa



Ni la rupanya..dia mmg dh siap2 ikat mcm ni..satu ikat ni boleh makan 4 - 5 orang.


Cara - cara :

1. Didih air dalam periuk.

2. Bila air mendidih,masukkan mee tadi dan masak dalam 10minit..

3. Agak2 dah lembut boleh la angkat dan toskan

Mee ni mmg dh masin cket..


 Bahan -Bahan untuk Kuah : 

1. 5 ekor ikan kembung (Potong 2 sebab ikan besar)

2. 2 keping Asam Keping 

3. Air secukupnya

4. Garam secukupnya

5. Secukup Rasa Maggi


Cara - cara :

1. Masukkan semua bahan dalam periuk.

2. Masak macam masak singgang jer..senang kan..dah didih,rasa la sesedap yang kita nak..
Dah siap..


Ni la hasilnya..


 Bahan -Bahan untuk sayur : 

1. Satu Ikat Kacang panjang (dihiris)

2. Segenggam udang kering

3.Segenggam udang hidup (Ni aku tambah sendiri)

4. Lobak Masin n Manis

5. 1 labu bawang besar (dihiris)

6. 4 ulas bawang Putih (dihiris)

7. Garam dan secukup rasa Maggi secukupnya

8.Minyak secukupnya


Cara - cara :

1. Panaskan Minyak,masukkan bawang putih,bawang besar.

2. dah naik bau,masukkan udang dan udang kering

3. Kemudian masukkan lobak masin n manis,kacang panjang,garam n secukup rasa..

4. Masak hingga agak2 nak layu..rasa sesedap rasa dan angkat

Kacang Panjang Goreng


Bahan -Bahan untuk sambal : 

1. Segengam Lada Kering *

2. 1 labu bawang besar.*

3. 6 ulas Bawang Putih *

4. Air asam Jawa

5. Garam,gula dan sekucup rasa Maggi secukupnya.

6. Minyak


Cara - cara :

1. Blender semua bahan yang bertanda *

2. Panaskan minyak,dah panas masukkan bahan-bahan yang diblender tadi

3. Masak hingga kegaringan, masukkan air asam jawa,gula,garam dan secukup rasa.

4. Dah agak kekeringan boleh la angkat.jgn lama sangat sebab takut hangit.



Sambal Lada





Inilah hasilnya..Sedap..feeling macam duk kat pangkor dah..ehhh tiba-tiba..padahal,pangkor pn xpernah sampai lagi..hahahahaha

Thanks pada sue sebab kongsi resepi yang sedap ni.. Beli mee ni xrugi pun..dah la boleh simpan lama..Mee ni jugak boleh dibuat goreng..klu kita jenis kreatif,macam2 boleh buat..hehehhehe



No comments :

Post a Comment