Menu ni nurul yang perkenalkan,setiap kali ada portluck kat ofis confirm sambal ni la yang kami request kat nurul.. Kami panggil dia sambal mak nurul..memang TERBAIK DARI LADANG!!!!..
walaupun pedas,tp dia punya kit tu membuatkan kte teringat2..SEDAP!!!
Aku pun apa lagi,mintak la nga nurul resepinya..tp bla buat aku main olah jer..biasala orang kelantan,msti tambah gula...hahahahah...Thanks Nurul..sebab sudi kongsi resepi mak Nurul..
Ni resepi versi aku punya style tau..
Bahan - bahan :
1. segenggam ikan bilis / semangkuk kecil (dibasuh dan ditoskan)
2. 1 biji bawang besar dihiris nipis
3. 1 biji bawang putih
4. 20 biji cili padi hijau
5. sedikit garam
6. Gula secukupnya (ini aku tambah)
7. 1 keping asam keping
8. Belacan
Cara - cara :
1. Tumbuk cili padi dan belacan hingga lumat, masukkan bawang tumbuk lumat tak lumat sangat la.. masuk garam sikit tumbuk jugak..
2. Panaskan minyak dan goreng bilis hingga garing..kemudian masukkan bawang besar yang dipotong halus. Angkat dan toskan.
3.Pansakan minyak, masukkan bahan tumbuk (bwg dan cili padi) dan asam keping, goreng dengan api perlahan dan goreng sampai nampak garing.
4. Masukkan ikan bilis dan bawang yang digoreng tadi.
5. Angkat dan makan la panas-panas..sedapnyaaaaa...
Ni la Hasil yang aku buat...SEDAP!!!!
No comments :
Post a Comment