Daging Goreng
Bahan - bahan :
1. Daging
2. Bawang Putih (3 ulas) - dimayang
3. Bawang Besar (1 labu) - dimayang
4. Cili Merah besar (1 batang) - potong biasa
5. halia - dimayang
6. kacang buncis - potong serong
7. Bunga kobis
8. Carrot
9. Serbuk kunyit
10. garam
11. Secukup rasa
12. Kicap manis
13. kurma 2biji (untuk melembutkan daging)
Ini lah bahan-bahan yang telah siap dipotong |
Daging diperap dengan kunyit dan garam |
Cara - cara :
1. Mula - mula rebus daging dengan kurma. Kurma ni untuk melembutkan daging.
2. Dah siap rebus daging,angkat dan toskan.
3. Potong daging untuk digoreng.
4. perap daging dengan kunyit dan garam
5. Panaskan minyak dan goreng sampai daging garing.
6. Angkat daging dan tos kan
6. Panaskan minyak dan masukkan bawang putih,bawang besar.dah layu bawang masukkan halia.
7. Masukkan daging yang telah digoreng tadi.
8. Masukkan secukup rasa,kicap manis sikit.
9. Masukkan sayur-sayuran tadi
10. Agak2 semua dah masak,angkat dan hidangkan..
2. Dah siap rebus daging,angkat dan toskan.
3. Potong daging untuk digoreng.
4. perap daging dengan kunyit dan garam
5. Panaskan minyak dan goreng sampai daging garing.
6. Angkat daging dan tos kan
6. Panaskan minyak dan masukkan bawang putih,bawang besar.dah layu bawang masukkan halia.
7. Masukkan daging yang telah digoreng tadi.
8. Masukkan secukup rasa,kicap manis sikit.
9. Masukkan sayur-sayuran tadi
10. Agak2 semua dah masak,angkat dan hidangkan..
Sorry comot sikit sebab bekas kecik,barangnya banyak. |
Tips : Kurma ni elok untuk lembutkan daging..kalau nak buat sup or kari,masukkan kurma..xpayah guna pressure cooker pun daging tetap lembut..Senang dan ringkas je... =)
sedapppppp buat saya lapar tengokk nyer
ReplyDeleteOppss sory nuna..hujan2 ni mmg cepat rs lapar..sedap bla dimakan dengan nasi panas2..huh..tak ingat dunia..hehehe
Delete