Bahan - Bahan :
1. Sekor Ikan tonggol (Potong 4)
2. 5 ulas bawang putih (dimayang)
3. 1 labu bawang besar
4. 1 keping asam keping
5. 2 keping lengkuas
6. seketul kecik gula melaka
7. garam
8. Secukup rasa maggi
9. Air secukupnya
10. 5 batang bendi
Bahan-Bahan ikan singgang |
Cara - cara :
1. Masukkan semua bahan diatas dalam periuk
2. Masukkan air smpai ikan tenggelam,tapi jangan terlebih air takut tak pekat nanti tak sedap.
3. Masukkan kan garam,secukup rasa.
4. Tunggu sampai mendidih, masukkan bendi.
5. Rasa kuah sesedap rasa. Agak-agak bendi dah lembut boleh la tutut api dan hidangkan.
Ikan Singgang |
Bila kita makan ikan singgang ni kena ada ulam dengan ikan goreng baru la sedap dan terangkat..
Inilah Lauk kami |
Budu adalah wajib bila makan nasi dengan ulam dan ikan singgang...
Budu |
Bak kata orang makan sihat.Mudah dan cepat..Nanti cuba ler... =)
No comments :
Post a Comment