nuffnang

Followers

Friday, December 13, 2013

Resepi : Ikan Singgang


Bahan - Bahan :

1. Sekor Ikan tonggol (Potong 4)

2.  5 ulas bawang putih (dimayang)

3. 1 labu bawang besar 

4. 1 keping asam keping

5. 2 keping lengkuas

6. seketul kecik gula melaka

7. garam

8. Secukup rasa maggi

9. Air secukupnya

10. 5 batang bendi


Bahan-Bahan ikan singgang


Cara - cara :

1. Masukkan semua bahan diatas dalam periuk

2. Masukkan air smpai ikan tenggelam,tapi jangan terlebih air takut tak pekat nanti tak sedap.

3. Masukkan kan garam,secukup rasa.

4. Tunggu sampai mendidih, masukkan bendi.

5. Rasa kuah sesedap rasa. Agak-agak bendi dah lembut boleh la tutut api dan hidangkan.


Ikan Singgang
Bila kita makan ikan singgang ni kena ada ulam dengan ikan goreng baru la sedap dan terangkat..

Inilah Lauk kami

Budu adalah wajib bila makan nasi dengan ulam dan ikan singgang...

Budu

Bak kata orang makan sihat.Mudah dan cepat..Nanti cuba ler... =)

No comments :

Post a Comment