Resepi : Tumis Air Bayam
BAHAN-BAHAN :
2 cekak bayam hijau, siang berasingan batang dan daunnya
1 genggam isi udang basah
1 biji bawang besar, saiz sederhana, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1 kiub ikan bilis (opyional)
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Bahan - bahan untuk ditumis
Bayam hijau
CARA MEMBUATNYA :
- Panakan sedikit minyak dalam periuk, tumis hirisan bawang besar dan bawang putih hingga layu dan harum, masukkan isi udang dan kacau rata. Masak hingga isi udang berubah warna. Tuang air secukupnya (anggara 2 - 3 cawan).
2. Masukkan kiub ikan bilis (jika guna), batang bayam dan masak hingga lembut. Tambah daunnya pula. Perasakan dengan garam secukup rasa dan masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi putih sambal belacan, ikan goreng atau ikan masin.
No comments :
Post a Comment